Počitek je pomemben del vsakega ustvarjalnega dela

Zmožnost, da se ustaviš in si vzameš čas za počitek, se zdi v današnjem svetu še pomembnejša in težja. Pa če si »samo« mama in gospodinja ali zaposlena mama z vsemi drugimi vlogami zraven. 
Če ne drugega, se po počitku lotiš stvari s čisto drugo energijo in včasih stečejo veliko lažje kot prej.

Vsak mesec s svojim menstrualnim ciklom ženske potujemo skozi različne faze, ko se naša učinkovitost za delo spreminja. V dneh menstruacije nas telo ponavadi jasno pokliče, da se ustavimo, odklopimo, počijemo ter se povežemo s svojimi globinami. 

“Veliko se namreč zgodi tudi, ko odklopim in počivam. V resnici se takrat rojevajo najboljše ideje v meni in ko zares zaupam, se nekatere stvari sestavijo bolje, kot če bi se utrujena trudila, da jih sestavim sama.” 

Če si dovolimo čas za to, smo v teku naslednjega meseca bogato nagrajene.

Tudi poletje je en tak čas, ki nas vabi k počitku in sproščenosti, a nas hkrati s svojo energijo in dolgimi dnevi vabi k ustvarjanju na različnih področjih.

Pogosto je zelo globoko v nas zasajena ideja, da je naša lastna vrednost pogojena z našo produktivnostjo. Vredna naj bi bila toliko, kolikor delam. Počitek naj bi si zaslužila in mi ne pripada samo zato, ker obstajam.

Sama ugotavljam, da me v resnici ne izčrpa toliko samo delo kot tisti priganjalec v meni, ki me prepričuje, da še ni dovolj in da bi lahko še kaj naredila, pa še kaj, …. 
Zato mi je zelo pomembno, da si pri delu naredim strukturo, načrt in postavim merila, kdaj je dovolj za tisti dan, tisti teden ali mesec. 

In potem si vse bolj z mirnim srcem vzamem čas zase, za družino, za igro, počitek, odklop od tehnologije ter zaupam, da je za vse poskrbljeno.

Veliko se namreč zgodi tudi, ko odklopim in počivam. V resnici se takrat rojevajo najboljše ideje v meni in ko zares zaupam, se nekatere stvari sestavijo bolje, kot če bi se utrujena trudila, da jih sestavim sama. 

Tudi letos me čaka dopust »šele« avgusta in do takrat še kar nekaj izzivov, da vsak dan znova iščem ravnovesje med delom in počitkom ob treh hčerkah doma na počitnicah. K sreči so že precej samostojne in je dolgčas dovolj močna motivacija, da si najdejo različne načine zaposlitve.

Kako pa gre tebi počitek in iskanje ravnovesja v teh poletnih dneh?

Napiši mi v komentar ali pa raje odloži telefon, računalnik in si privošči počitek! Že zdavnaj si si ga “zaslužila”.

Topel objem,
Erika

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja