Visoko občutljivi otroci na počitnicah

Ne glede na to, kje visoko občutljivi otroci preživljajo počitnice, je nekaj stvari, ki so jim skupne v tem času ali so zanje morda precej bolj pomembne kot za druge otroke.

Dolgčas je pogosto vir ustvarjalnosti in inovativnosti, ki ju imajo visoko občutljivi otroci v izobilju.

Če so vaši otroci še predšolski in nimajo starejših sorojencev, vi pa večino počitnic hodite v službo, se v tem času vaš ritem morda ne spremeni veliko. Če pa že hodijo v šolo ali pa so skupaj s starejšimi sorojenci med počitnicami doma ali v kakšnem drugem varstvu, pa se lahko njihov vsakdan precej razlikuje od tistega med šolskim letom. Po potrebi lahko te ideje delite tudi s starimi starši in drugimi odraslimi, pri katerih so otroci v tem času v varstvu.

Na kaj je dobro biti pozoren?

1. Dovolj proste igre in dolgčasa

Če so otroci doma, se nenadoma sprosti veliko časa in če tega sicer niso navajeni, lahko pomeni precejšnjo frustracijo in slabo voljo, ker ne vedo, kam s časom. Skušajmo zdržati to nejevoljo in jim ne ponujajmo takoj svojih idej in elektronskih pripomočkov.

Pustimo jim dovolj časa in prostora, da najdejo lastne ideje za igro. Dolgčas je pogosto vir ustvarjalnosti in inovativnosti, ki ju imajo visoko občutljivi otroci v izobilju.

Dovolimo jim, da se dokopljejo do njiju. Po mojem mnenju tudi kakšna risanka ali igrica na računalniku sem in tja ne škoduje, če otroci sicer večino dneva preživijo na drugačen način. Je pa dobro, da se dogovorimo, kdaj, kaj in koliko časa bodo gledali, saj ima lahko čas, preživet pred zaslonom, spet večji vpliv na visoko občutljive otroke kot na druge.

2. Krepitev otrokove samostojnosti in osebne odgovornosti

Čas počitnic je lahko tudi priložnost, da okrepimo nekatere otrokove sposobnosti, mu predamo več odgovornosti na določenih področjih in mu pomagamo, da se nauči novih spretnosti (gospodinjska opravila, priprava obrokov, delo na vrtu, načrtovanje obrokov, nakupovanje, …). To bo pomembno vplivalo na njegovo samozavest in samospoštovanje, ki sta pri visoko občutljivih otrocih pogosto bolj krhka zaradi njihove drugačnosti. Pogovorite in dogovorite se, kakšna so vaša pričakovanja in želje.

3. Čimveč gibanja na prostem in v naravi

Omogočite jim čimveč časa na prostem in v naravi, saj so visoko občutljivi otroci na poseben način povezani z naravo, zato ima zelo blagodejen učinek nanje. Prav tako je gibanje zelo pomembno za otrokov zdrav razvoj in ena izmed njegovih osnovnih potreb. Pogosto tudi pripomore k sprostitvi napetosti, ki bi se sicer lahko izrazila v kakšnem čustvenem izbruhu.

4. Ravnovesje med aktivnostmi in časom za počitek oziroma umirjeno igro

Tako doma kot na dopustu poskrbimo za pravo ravnovesje med aktivnim delom in počitkom, saj visoko občutljivi otroci potrebujejo po aktivnostih, ki vključujejo nove kraje in ljudi, več časa za umiritev in »prebavljanje« novih vtisov in dražljajev. Na dopust vzemite s sabo pripomočke in igrače, ki jim pri tem pomagajo (barvice, priljubljene knjige, sestavljanke, plastelin ipd.).

5. Predvidljivost dneva, rutina in struktura

Visoko občutljivi otroci ne marajo sprememb in imajo radi predvidljivost, zato naj dnevi potekajo približno na podoben način, kolikor je mogoče, saj to visoko občutljivim otrokom daje dodatno varnost. Tudi na dopustu skušajte ohranjati nekatere časovne okvire in dnevne rituale čimbolj podobne kot doma.

6. Načrtovanje skupaj in vnaprej

Počitnice načrtujmo z otroki skupaj in vnaprej, da približno vedo, kaj jih čaka. S hčerkami že nekaj let na začetku počitnic naredimo plakat, kamor napišemo in narišemo vse ideje in želje za počitnice: kaj želimo doživeti, kam iti, kaj se igrati, da potem lažje načrtujemo posamezne tedne in dneve. Včasih tudi zjutraj pri zajtrku ponovimo, kaj nas čaka v posameznem dnevu, da ni prevelikih presenečenj v teku dneva. Naši načrti vključujejo tudi veliko časa in igre doma, predvsem na našem vrtu.

7. Priprava na spremembe in prožnost

Kljub nagnjenosti k predvidljivosti pa tudi visoko občutljivi radi spoznavamo nove ljudi in kraje, zato se ne bojmo sprememb ali novih zanimivih idej, saj se morajo tudi visoko občutljivi otroci navaditi na določeno mero prožnosti. Ponavadi se dopusta veselijo, čeprav prinaša tudi kakšne neprijetnosti, kot je morda dolga vožnja. Če je le možno, jim za te spremembe čimprej povejmo in se pogovorimo, saj se odlašanje do zadnjega v smislu »bolje, da izvejo čim pozneje, ker jim bo težko« ne obnese najbolje. Vzemimo si dovolj časa, da jim razložimo, kam gremo in kaj lahko pričakujejo (tudi neprijetne stvari), saj bo tudi nam lažje, če jim bomo dali čas za vprašanja in morebitno nejevoljo kakšen dan prej kot tik pred odhodom ali celo na poti. Takrat bomo tudi sami imeli manj kapacitete za otrokovo slabo voljo.

8. Prvi dan počitnic ali dopusta naj poteka čimbolj umirjeno (čas za tranzicijo)

Če počitnice za vas in vaše otroke pomenijo veliko spremembo v poteku dneva, računajte, da boste v začetku potrebovali nekaj dni, da se skupaj navadite na nov ritem, ne glede na to, ali ste doma ali greste na dopust.

Vsaka sprememba, posebej če menjamo tudi okolje, je za visoko občutljive veliko bolj zahtevna in naporna kot za druge ljudi, zato načrtujmo nekaj časa za prilagoditev.

Če gremo na dopust, je dobro, da prvi dan ne načrtujemo kakšnih napornih aktivnosti, ampak si vsi skupaj pustimo dovolj časa za spoznavanje in navajanje na novo okolje. Enako velja tudi za manjše spremembe ali premike v znano okolje, npr. na počitnice k starim staršem.

9. Povezovanje z otrokom

Nenazadnje naj bodo počitnice tudi čas, ko se bolj povežemo z otrokom in kot družina, predvsem na dopustu. Dobri in tesni medsebojni odnosi so namreč ključni za dobro počutje vseh članov. Igrajmo se skupaj in počnimo stvari, za katere sicer ni časa, a se za vedno zapišejo v srce in v spomin. Zaradi večje povezanosti z vami bodo otroci bolj pripravljeni sodelovati in bodo imeli manj potrebe po izražanju svojih potreb skozi neprimerno vedenje.

10. Trenutki pred spanjem

Mnogi visoko občutljivi otroci zvečer težje zaspijo, posebej na dopustu ali po zahtevnem in pestrem dnevu, ko morda niso imeli časa sprocesirati vseh dogodkov in občutkov. Vzemite si nekaj trenutkov, da se zvečer stisnete k otroku, da vam lahko zaupa, kako je doživel dan, kaj mu je bilo všeč in kaj ga je morda zmotilo, prizadelo, razjezilo … Tako bo lažje in hitreje utonil v sanje.

11. Poskrbite za osnovne fiziološke potrebe

Drugačen ritem in zanimivo dogajanje hitro pripeljeta do tega, da včasih pozabimo na osnovne fiziološke potrebe, ki so pri visoko občutljivih otrocih še toliko pomembnejše. V primeru, da niso zadovoljene, namreč veliko hitreje pripeljejo do slabe volje in čustvenih izbruhov. Poleg rednega spanja in počitka tudi dovolj gibanja, kakovostnih obrokov, prigrizkov in tekočine.

Pa uživajte na počitnicah – kjerkoli že boste!

Foto: Canva


Kateri so vaši največji izzivi na počitnicah z otrokom – doma ali na dopustu?
Delite jih z mano v komentarju spodaj.


Se vas je dotaknilo, kar ste prebrali? Kliknite in se prijavite na e-novičke Regratove lučke. Enkrat mesečno boste v svoj e-nabiralnik prejeli moje zadnje članke, kakšno zanimivo misel ali povezavo.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja