OBČUTLJIVI IN ZAHTEVNI OTROCI – skupina za starše (6 srečanj)

začetek: 5. marca 2020 ob 19:00
Familylab Slovenija, Zaloška c. 54, Ljubljana

 • Je vaš otrok zelo občutljiv na zvok, svetlobo, dotik, bolečino?
 • Večkrat burno odreagira ali se težko prilagodi na majhne spremembe in nepredvidene dogodke?
 • Se hitro razjezi in težko sam pomiri, ga je pogosto strah, po drugi strani pa je zelo bister, ustvarjalen, empatičen?
 • Je zelo trmast in dobro ve, kaj hoče?
 • Težko naveže stik z drugimi otroci in se najraje igra sam?
 • Nerad hodi v šolo, vrtec ali na dogodke, kjer je večje število ljudi?
 • So bitke za premoč in čustveni izbruhi del vašega vsakdana?
 • Se kot starši počutite nemočni, nesposobni in izčrpani, kot da nikoli ne naredite dovolj?
 • Si želite vzpostaviti boljši stik z otrokom in ga bolje razumeti?

Potem ste na pravem mestu. Skupina je namenjena staršem otrok, ki so visoko občutljivi in/ali imajo močno voljo – oboje se pogosto prekriva oziroma povezuje. Dobrodošli tudi pedagoški delavci, ki delate z omenjenimi otroci in iščete nove poti, kako jih bolje razumeti in podpreti.

Vsak peti otrok ima nadpovprečno občutljiv živčni sistem. Takšni otroci zaznavajo in vsrkavajo več dražljajev in vtisov iz okolja in jih tudi procesirajo na bolj nadroben in niansiran način. Zato imajo opraviti z zahtevnejšo nalogo kot preostala večina otrok. 

Visoko občutljivi otroci so nagnjeni k razdraženosti in izčrpanosti – preprosto zato, ker je zaradi značilnosti njihovega živčnega sistema potrebno dosti manj dražljajev, da se počutijo tako.

Hkrati pa se ta občutljivost pogosto skriva za močno voljo in neuklonljivostjo, ki delujeta kot nek ščit in obramba za nežno energijo teh otrok. Zato je včasih težko prepoznati, kaj je zares zadaj za obnašanjem otroka ter ustrezno odreagirati. Ti otroci so pogosto nerazumljeni in označeni kot “preveč občutljivi”, “plašni”, “razvajeni”, lahko pa tudi “neubogljivi”, “nevzgojeni”, “agresivni”, …

Namen skupine je, da kot starši in pedagoški delavci čim bolje spoznamo značilnosti visoko občutljivih otrok in otrok z močno voljo ter jih tako bolje razumemo. Hkrati pa jih ugledamo v drugačni, bolj pozitivni luči ter znamo podpreti njihovo edinstveno naravo. Tako bodo lahko odraščali v stiku s svojimi potrebami in željami v najboljšo različico sebe, ob tem pa bomo vsi v družini/vrtcu/šoli bolj mirno in zadovoljno živeli drug z drugim.

Ker imajo visoko občutljivi otroci pogosto vsaj enega visoko občutljivega starša, je pomembno, da ugotovimo, ali te značilnosti prepoznamo tudi pri sebi in se naučimo dobro poskrbeti za svoje potrebe, saj je dobra skrb starša zase in varna navezanost otroka nanj pri teh otrocih še toliko pomembnejša.


Mnenja udeležencev preteklih skupin:

“Skupino zelo priporočam vsem, ki jih tema vsaj malo zanima. Sama sem zelo veliko pridobila in sem res vesela, da sem jo lahko obiskovala. Všeč mi je bila pogostost, dolžina in potek srečanj, nagovarjale so me pripravljene teme, njihov razpored in pripravljeno gradivo. Cenila sem zaupljivo in sproščeno vzdušje v skupini ter spoštljiv odnos do otrok. Nagovarjale so me začetne meditacije in polno misli, vprašanj ter podeljenih izkušenj na srečanjih – dobila sem ogromno spodbud za osebno rast in tudi uvidov vase. Hvaležna sem za vse slišane izkušnje in primere soudeležencev ter za vse podeljene Erikine osebne izkušnje; zelo dragocen mi je tudi njen pogled na malo “daljši rok”, saj so njeni otroci že malo starejši od najinih. Všeč mi je bilo in sem zelo hvaležna tudi za mimogrede omenjene vire in literaturo. Zame je bila to res zelo prijetna, topla, kvalitetna in notranje bogata skupina. Hvala Eriki in vsem soudeležencem še enkrat.”
Tadeja

V skupini Občutljivi in zahtevni otroci smo spoznavali, zakaj so naši otroci takšni kot so. Ob tem sem po eni strani lahko bolj sprejemal svojo hči, po drugi strani pa ugotavljal, kako naj do nje pristopam. Voditeljica skupine nam je podala teoretične osnove z določenega poglavja, veliko pa smo se pogovarjali o nas samih in naših otrocih. Posebej pomemben del mi je bil, da sem se srečal s starši, ki se ukvarjajo s podobnimi izzivi pri vzgoji.
Klemen

Na skupini sva najprej ugotovila, da visoko občutljiva nista zgolj otroka, ampak tudi midva, kar nama pomaga, da tudi otroka zdaj gledava drugače, najbolj dragocena pa je bila izmenjava izkušenj z ostalimi starši, saj šele skozi pogovor osvetliš nekatere vidike, ki ob samem branju različnih knjig ostanejo spregledani. Po naših srečanjih precej bolje razumem, kaj je občutljivost, kaj stoji za močno voljo in da je za družino – vsaj v tistih trenutkih, ko znamo in zmoremo videti svoje meje in meje otroka – to darilo, ki ves čas kliče k osebnosti rasti, nikakor pa ne breme. Sodelovanje v skupini naju je vsekakor obogatilo.”
Š. O. in P. K.


Teme srečanj:

 1. Spoznavanje in sprejemanje visoke občutljivosti in močne volje pri otroku
 2. Skrb zase in osebnostna rast
 3. Odnos in povezanost z otrokom
 4. Nežna disciplina in empatično vodenje
 5. Postavljanje mej in čustveni izbruhi
 6. Načrt za bolj polno družinsko življenje

Srečanja skupine bodo potekala vsakih 14 dni in bodo sestavljena iz predstavitev posameznih tematik, kratke uvodne meditacije, različnih vaj, osebne refleksije in izmenjave izkušenj z ostalimi udeleženci.

Število udeležencev je omejeno na največ šest, kar pripomore k večji zaupnosti v skupini, poleg tega pa se lahko bolj posvetimo vsakemu članu skupine in njegovim konkretnim izzivom.

Kaj lahko pričakujete od skupine?

 • majhno skupino (največ šestih) članov s podobnimi izzivi
 • izkušnje in podporo drugih članov skupine
 • moje znanje s področja visoke občutljivosti in močne volje pri otrocih in odraslih, ki sem ga v zadnjih letih intenzivno pridobivala
 • moje izkušnje pri spoznavanju in sprejemanju svoje visoke občutljivosti
 • moje izkušnje pri vzgoji treh hčerk, kar mi je velik izziv in veselje, saj opažam pri vsaki hčerki drugačno mešanico visoke občutljivosti in močne volje
 • sprejemanje, razumevanje, podporo in navdih za boljši odnos z otrokom

Skupino vodim Erika Plevel, certificirana vodja seminarjev pri Familylabu in avtorica spletne strani Regratovalucka.si, kjer pišem o svoji izkušnjah z visoko občutljivostjo in močno voljo pri sebi in svojih treh hčerkah, ki so moja vsakodnevna motivacija za raziskovanje, kako čimbolj polno živeti kot visoko občutljiva oseba.


Termini srečanj: 5.3., 19.3., 2.4., 16.4., 7.5., 21.5.2020 od 19h do 21h (četrtki).

Cena: 160 € 
(za vseh 6 srečanj; možnost plačila v 2 obrokih, prvi mora biti poravnan do prvega srečanja, drugi do tretjega srečanja)

Popusti:
– cena za člane Familylabovega vzgojnega kluba130 €
– cena za par280 €

Prijava: Prijavite se z vpisom v spodnji obrazec ali na e-mail erika@regratovalucka.si, nato pa na vaš e-mail naslov prejmete podatke za plačilo. Prijava je potrjena s plačilom na TRR (najmanj prvi obrok).

Več informacij: erika@regratovalucka.si


Obrazec za prijavo