Navdihujoča beseda 2020

Ta čas v letu nas nekako kar sam po sebi vabi, da naredimo refleksijo preteklega leta ter si zastavimo cilje za naprej. Meni je še bolj od raznih zaobljub in postavljanja visokoletečih ciljev všeč, da si izberem navdihujočo besedo.

Rada bi vas spodbudila, da si tudi sami izberete besedo za leto 2020, ki vas bo navdihovala.

Ob tem lahko dobite Familylabov družinski koledar. Zelo uporaben in lep, ki bo vam in vaši družini pomagal, da boste v novo leto vstopili bolj zavestno in povezano. Koledar ima namreč mesečne teme in izzive za vso družino ter vsak teden nov citat Jesperja Juula. Enega bom izžrebala med tistimi, ki boste sodelovali.

Kako lahko sodelujete?

Kaj pomeni navdihujoča beseda?

Navdihujoča beseda je beseda, ki vas bo spremljala skozi naslednje leto in ob kateri boste začutili, da je še posebej prava za vas v smislu, da vas navdihuje, motivira in vam pomaga pri vaši osebni rasti.

Kako se tega lotite?

Posebnih pravil ni. Zbrala sem nekaj idej, ki vam lahko pri tem pomagajo:

 1. Katera je bila vaša letošnja beseda? Ste jo imeli? Kako ste jo doživeli?
 2. Preglejte preteklo leto in si zastavite nekaj vprašanj:
  – Na kaj sem najbolj ponosen(a)?
  – Kaj so bili moji največji izzivi?
  – Česa sem se naučil(a)?
  – Katera področja so mi šla dobro v preteklem letu in katera ne (družina, otroci, partnerstvo, služba, hobiji, skrb zase, zdravje, visoka občutljivost, …)? Kaj potrebuje več pozornosti?
  – Česa si želim več in česa manj? Kaj želim ohraniti?
 3. Napišite 3, 5 ali 10 besed, ki vas navdihujejo, nato pa si vzemite nekaj časa v tišini, na sprehodu ali v meditaciji ter poskusite začutiti, katera je najboljša za vas, katera vas najbolj navdihuje, motivira, pomirja …
 4. Med meditacijo si večkrat ponovite Jaz sem …(beseda) ali Hočem … (beseda) ali Moje življenje je … (beseda). Globoko dihajte in skušajte začutiti, katera beseda najbolj resonira z vami.
 5. Preizkušajte, eksperimentirajte, raziskujte, igrajte se, predvsem pa se prepustite navdihu in zaupajte svoji intuiciji.
 6. Lahko si izberete tudi navdihujočo besedo skupaj s partnerjem ali družino.
 7. Lahko si izberete tudi navdihujočo besedo za vsak mesec.

Kaj lahko naredite, ko izberete besedo?

Navdihujoča beseda je lahko samo navdih, ki vas spremlja skozi celo leto, a več ko se boste z njo ukvarjali, bolj bo učinkovita, večja bo njena moč.

Besedo lahko napišete in obesite na vidno mesto, lahko jo okrasite, naredite miselni vzorec ali plakat, lahko izdelate kak izdelek, ki predstavlja vašo besedo ali napišete asociacije in ideje, ki vam bodo pomagale besedo čimbolj integrirati v življenje.

Če ste našli kakšen posebej zanimiv način, kako najti svojo navdihujočo besedo, bom vesela, če ga delite z mano v komentarju. Prav tako mi lahko pošljete kakšno sliko svoje upodobitve navdihujoče besede ali kakršen koli utrinek, povezan s tem.

Pa še to: lahko se vam zgodi, da vas nekje sredi leta beseda ne bo več tako navdihovala ali bo izgubila svojo moč. Nič hudega, lahko si izberete drugo. Kot sem rekla, pravil ni, pomembno je, da vam čim bolje služi.

Moja navdihujoča beseda

Jaz svoje besede za leto 2020 še nimam. December je bil prepoln drugih stvari in nekaj več časa za refleksijo si želim vzeti v naslednjih dneh. Moja navdihujoča beseda leta 2019 je bila igrivost.

Rada bi vam napisala, kako neverjetno in navdihujoče je beseda spremenila moje leto 2019, pa vam ne morem, vsaj ne v takem pravljičnem smislu. Želela bi reči, da sem veliko bolj igriv človek in da je mnogo področij mojega življenja postalo bolj lahkotno, polno igrivosti. Pa ni čisto tako.

Priznam, da je bila ta beseda letos zame težka. Ali pa sem se premalo ukvarjala z njo in se ji načrtno posvetila. Na trenutke sem preveč pozabila nanjo ali pa so bili neki vzorci v meni, ki mi niso niti pustili, da pride ven. Morda je nikoli nisem čutila zares blizu.

Kljub temu čutim, da so se nekateri premiki zgodili, predvsem v odnosu do hčerk in moža. Lažje me potegnejo v kakšno igro ali drugo aktivnost, ki na prvi pogled nima drugega smisla kot igro, užitek in sproščenost. Lažje se tudi sama lotim takih stvari.

A nenehno delo, odgovornost, resnost, učinkovitost so pojmi, ki še vedno preveč branijo igrivosti, da bi se me bolj dotaknila. Zato si želim, da bi bila tudi moja navdihujoča beseda za leto 2020 neko nadaljevanje ali nadgradnja igrivosti, saj čutim, da me čaka še precej dela na tem področju.

Pripis nekaj dni kasneje

V zadnjih dneh sem namenila nekaj časa pregledovanju preteklega leta in razmišljanju o moji navdihujoči besedi za leto 2020. Mislim, da sem našla zmagovalko oziroma kar dve.
V letu 2020 me bosta spremljala POGUM in ZAUPANJE. Mislim, da bosta dober tandem za trenutne izzive in življenjsko obdobje, v katerem sem.

Foto: Pexels


Se vas je dotaknilo, kar ste prebrali? Kliknite in se prijavite na e-novičke Regratove lučke. Enkrat mesečno boste v svoj e-nabiralnik prejeli moje zadnje članke, kakšno zanimivo misel ali povezavo.

5 komentarjev

 • Jure Cegnar

  Pozdravljeni.

  Izredno zanimiva ideja je to, da izbereš samo eno besedo. Včasih se kar izgubimo v preveliki količini besed. Morda je res modreje imeti le eno. Meni gre trenutno po glavi samo ena in to je VZTRAJANJE.

  Hvala za članek. Besedo pa si bom sigurno zapisal na vidno mesto!

  Lp,
  Jure

 • Tina Brne

  Erika, zelo lep zapis.. ze razmisljam o svoji navdihujoci besedi.. oziroma vseh njih ❤️ IGRIVOST bi si morala tudi jaz zavezati za rokav, da bi me vsak dan opozarjala na prevec resnosti in odgovornosti. Pri meni so se poleg poguma in zaupanja zbrali se varnost, svoboda, sprejemanje, ljubezen, hvaleznost in navdusenje. Krasna druzba. Nekaj dni bodo kar vsi hodili z mano, potem bomo pa videli, kdo ostane z mano ??

  • Erika

   Hvala, Tina!
   Res si izbrala super družbo. Morda pa te lahko vsaka od naštetih besed spremlja en mesec ali dva, če se težko posloviš od njih in izbereš samo eno.
   Vse dobro in veliko navdiha ti želim v novem letu!

 • Erika

  Hvala vsem, ki ste sodelovali v nagradni igri!

  Hvala tudi vsem, ki ste si besedo izbrali, pa je niste poslali ali napisali na FB, saj verjamem, da z iskanjem navdiha za svoje korake naprej skupaj ustvarjamo boljši svet. Besedo pa si lahko izberete tudi kadarkoli tekom leta, če vas to nagovarja.

  Familylabov družinski koledar pa prejme ALENKA LIČEN.
  Alenka, čestitam in te prosim, če mi napišeš naslov (lahko na zs ali na erika@regratovalucka.si), da ti pošljem koledar!

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja