DOBRO POČUTJE DRUŽINE SE ZAČNE PRI MENI – inspirativni seminar
ODPADE!

12. novembra 2019 od 9:00 do 12:00
Familylab Slovenija, Zaloška c. 54, Ljubljana

»Rada bi si vzela prost večer zase, a si tega sploh ne upam in ne znam izraziti, ker bodo otroci zagnali vik in krik, mož pa me bo grdo gledal.«

»Hočem, da vsi družinski člani bolj sodelujejo v gospodinjstvu, a me nihče ne vzame resno in na koncu sem za vse sama.«

»Vsako popoldne, ko se vrnem iz službe, bi rabil vsaj pol ure časa v miru, ampak žena in otroci me ‘napadejo’, še preden stopim skozi vrata.«

»Včasih je vsega preveč in bi samo kričala na vse, ki mi pridejo blizu. Kaj lahko naredim takrat?«

»Zadnje čase sem razdražljiva, naveličana in utrujena, otroci in mož so mi odveč. Kaj se dogaja in kaj lahko storim?«

Ko si ustvarimo družino, se naš svet spremeni. Pogosto se zgodi, da se v splošnem ali pa v posameznih vsakdanjih situacijah avtomatično, nezavedno in nehote odpovemo svojim mejam, interesom, željam in celo potrebam zato, da bi kar najbolje poskrbeli za otroke (in včasih tudi za partnerje). Izkaže se, da kompromisi, ki jih sklepamo s s seboj, ne koristijo nam in tudi ne ostalim družinskim članom. V resnici lahko kot starši največ dobrega naredimo za svoje otroke in tudi partnerja, če dobro poskrbimo zase.

Za dobrobit vseh je namreč pomembno, da prav mi sami ohranjamo svojo integriteto, negujemo stik z avtentičnostjo, razvijamo svoje samospoštovanje ter pazimo, da ohranjamo enakovredno pozicijo v odnosu do drugih družinskih članov. V skrbi zase moramo prevzemati osebno odgovornost, prepoznavati in postavljati svoje meje ter zadovoljevati svoje potrebe.

Sliši se preprosto, ampak ko se znajdemo pred konkretnimi izzivi v teh prizadevanjih, ni vedno lahko prepoznati, kateri koraki so pravi ravno zame. Marsikdaj nas ovirajo tudi naša prepričanja in vzorci na eni strani, na drugi strani pa pričakovanja, zahteve in pritiski družine, trenutnih okoliščin ter družbe. Nenazadnje se lahko izkaže, da ne vemo, kako bi npr. izpeljali pogovor, da bi nas drugi vzeli resno in se ne bi zapletli v prepir.

Na seminarju bomo govorili o tem, kako so štiri vrednote (integriteta, enakovrednost, avtentičnost in osebna odgovornost), ki jih Jesper Juul navaja kot ključne za dobrobit vseh družinskih članov, povezane s skrbjo zase. Raziskovali in prevpraševali bomo svoja notranja prepričanja oziroma ovire ter razvijali konkretne ideje, kako si pomagati, da bomo ohranjali svoje dobro počutje in se ne pretirano razdajali za druge. Spoznali se bomo tudi z močjo osebne govorice.

Namen seminarja je, da prepoznamo svoj odnos do skrbi zase, kaj že delamo dobrega zase in kaj še potrebujemo. Želiva si, da bi s seminarja odnesli svoj ‘zemljevid’, ki vam bo v pomoč v vsakdanji skrbi zase in bo v korist vsej družini.

Triurni inspirativni seminar za starše in strokovne delavce bo potekal v obliki predavanj, individualnih refleksij in vaj ter dela v skupini.

Seminar vodiva Barbara Brinovec Pribaković in Erika Plevel, obe Familylabovi sodelavki in mami treh otrok. V predani skrbi za svoji družini in raziskovanju svojih poklicnih poti se veliko ukvarjava z uravnotežanjem omenjenih področij s skrbjo zase in svojim dobrim počutjem ter z veseljem posredujeva svoje izkušnje in spoznanja tudi drugim.

Kotizacija:
45 € – predprijave do 30. 10. 2019
60 € – redna cena po 30. 10. 2019
90 € – cena za par
35 € – cena za člane FL vzgojnega kluba

Za člane Familylabovega vzgojnega kluba velja nižja cena vse do dneva seminarja.
Prijava veljavna ob vplačilu kotizacije.
Udeležba omejena na max. 15
Prijave in dodatne informacije na info@familylab.si.