OBČUTLJIVI IN ZAHTEVNI OTROCI – zaprta skupina za starše (6 srečanj) – POLNA!

začetek: 30. septembra 2019 ob 19:00
Familylab Slovenija, Zaloška c. 54, Ljubljana

 • Je vaš otrok zelo občutljiv na zvok, svetlobo, dotik, bolečino?
 • Večkrat burno odreagira ali se težko prilagodi na majhne spremembe ali nepredvidene dogodke?
 • Se hitro razjezi in težko sam pomiri, ga je pogosto strah, po drugi strani pa je zelo bister, ustvarjalen, empatičen?
 • Je zelo trmast in dobro ve, kaj hoče?
 • Težko naveže stik z drugimi otroci in se najraje igra sam?
 • Nerad hoditi v šolo, vrtec ali na dogodke, kjer je večje število ljudi?
 • So bitke za premoč in čustveni izbruhi del vašega vsakdana?
 • Se kot starši počutite nemočni, nesposobni in izčrpani, kot da nikoli ne naredite dovolj?
 • Si želite vzpostaviti boljši stik z otrokom in ga bolje razumeti?

Potem ste na pravem mestu. Skupina je namenjena staršem otrok, ki so visoko občutljivi in/ali imajo močno voljo – oboje se pogosto prekriva oziroma povezuje.

Vsak peti otrok ima nadpovprečno občutljiv živčni sistem. Takšni otroci zaznavajo in vsrkavajo več dražljajev in vtisov iz okolja in jih tudi procesirajo na bolj nadroben in niansiran način. Zato imajo opraviti z zahtevnejšo nalogo kot preostala večina otrok. 

Visoko občutljivi otroci so nagnjeni k razdraženosti in izčrpanosti – preprosto zato, ker je zaradi značilnosti njihovega živčnega sistema potrebno dosti manj dražljajev, da se počutijo tako.

Hkrati pa se ta občutljivost pogosto skriva za močno voljo in neuklonljivostjo, ki delujeta kot nek ščit in obramba za nežno energijo teh otrok. Zato je včasih težko prepoznati, kaj je zares zadaj za obnašanjem otroka ter ustrezno odreagirati. Ti otroci so pogosto nerazumljeni in označeni kot “preveč občutljivi”, “plašni”, “razvajeni”, lahko pa tudi “neubogljivi”, “nevzgojeni”, “agresivni”, …

Namen skupine je, da kot starši čimbolj spoznamo značilnosti visoko občutljivih otrok in otrok z močno voljo ter jih tako bolje razumemo. Hkrati pa jih ugledamo v drugačni, bolj pozitivni luči ter jim znamo pomagati, da odrastejo v najboljšo verzijo sebe, ob tem pa vsi v družini bolj mirno in zadovoljno živimo drug z drugim.

Ker imajo visoko občutljivi otroci pogosto vsaj enega visoko občutljivega starša, je pomembno, da te značilnosti prepoznamo tudi pri sebi in se naučimo dobro poskrbeti za svoje potrebe, saj je dobra skrb starša zase in varna navezanost otroka nanj pri teh otrocih še toliko pomembnejša.

Mnenji dveh udeleženk lanske skupine:

“Skupina mi je bila zelo všeč, ker sem ugotovila, da sem tudi sama zelo občutljiva. Ko sem to sprejela, se je vse spremenilo. Priporočam vsem staršem, ki imajo občutljivega otroka, saj je meni skupina pomagala, da sem ozavestila in sprejela sebe in otroka takšna, kakršna sva. Hvala, Erika!”

“Na spletnih straneh, forumih in pri znancih sem iskala priporočila, nasvete in tehnike, kako otroku pomagati, da bo lažje premagoval vsakdanje skrbi in stres. Potem sem našla skupino za starše z visoko občutljivimi otroki. Ko sem prebrala opis, se mi je zdelo, kot bi brala vsakdanje težave in skrbi svojega sina.
Na skupini smo se veliko pogovarjali, predelali smo vsakdanje stresne dogodke, Erika nas je poslušala in nam vsakič pripravila gradivo. Tehnike, ki so bile predstavljene na srečanjih, še vedno poskušam uporabljati v praksi in tudi sin se zato vedno bolje spoprijema z vsakdanjimi težavami.”

Srečanja skupine bodo potekala vsakih 14 dni in bodo sestavljena iz predstavitev posameznih tematik, kratke uvodne meditacije, različnih vaj, osebne refleksije in izmenjave izkušenj z ostalimi udeleženci.

Poleg srečanj v živo bo v času poteka skupine članom na voljo tudi posebna Facebook skupina, kjer se bomo lahko podpirali in izmenjavali mnenja tudi izven naših srečanj in v kateri bom tudi na voljo za vprašanja, ki se bodo porajala po srečanjih.

Število udeležencev je omejeno na največ šest, kar pripomore k večji intimnosti v skupini, poleg tega pa se lahko bolj posvetimo vsakemu članu skupine in njegovim konkretnim izzivom.

Teme srečanj:

 1. Spoznavanje in sprejemanje visoke občutljivosti in močne volje pri otroku
 2. Skrb zase in osebnostna rast
 3. Odnos in povezanost z otrokom
 4. Nežna disciplina in empatično vodenje
 5. Postavljanje mej in čustveni izbruhi
 6. Načrt za bolj polno družinsko življenje

Kaj lahko pričakujete od skupine?

 • majhno skupino (največ šestih) članov s podobnimi izzivi
 • izkušnje in podporo drugih članov skupine
 • moje znanje s področja visoke občutljivosti in močne volje pri otrocih in odraslih, ki sem ga v zadnjih letih intenzivno pridobivala
 • moje izkušnje pri spoznavanju in sprejemanju svoje visoke občutljivosti
 • moje izkušnje pri vzgoji treh hčerk, kar mi je velik izziv in veselje, saj opažam pri vsaki hčerki drugačno mešanico visoke občutljivosti in močne volje
 • sprejemanje, razumevanje, podporo in navdih za boljši odnos z otrokom
 • posebno Facebook skupino, ki bo namenjena podpori in izmenjavi mnenj med člani skupine tudi izven naših srečanj in v kateri bom tudi na voljo za dodatna vprašanja

Skupino vodim Erika Plevel, Familylabova sodelavka in avtorica spletne strani Regratovalucka.si, kjer pišem o svoji izkušnjah z visoko občutljivostjo pri sebi in svojih treh hčerkah, ki so moja vsakodnevna motivacija za raziskovanje, kako čimbolj polno živeti kot visoko občutljiva oseba.

Termini srečanj: 30. 9.,14. 10., 4. 11., 18. 11., 2. 12., 16. 12. od 19h do 21h (vse ponedeljki).

Prijave in dodatne informacije na info@familylab.si