Pri Familylabu vodim naslednje dogodke:

 

VISOKO OBČUTLJIVI OTROCI – Familylabov inspirativni seminar
29. januar 2019 od 17:00 do 20:00

Je vaš otrok zelo občutljiv na zvok, svetlobo, dotik, večkrat pretirano odreagira ali se težko prilagodi na majhne spremembe ali nepredvidene dogodke, se hitro razjezi in težko sam pomiri, ga je pogosto strah, po drugi strani pa je zelo bister, ustvarjalen, empatičen? Težko naveže stik z drugimi otroci in se najraje igra sam? Noče hoditi v šolo, vrtec ali na dogodke, kjer je večje število ljudi?
Se kot starši počutite nemočni, nesposobni in izčrpani, kot da nikoli ne naredite dovolj? Si želite vzpostaviti boljši stik z otrokom, ga bolje razumeti in mu pomagati, pa ne veste več, kako?

Vsak peti otrok je visoko občutljiv, kar pomeni, da ima nadpovprečno občutljiv živčni sistem. Takšni otroci zaznavajo in vsrkavajo več dražljajev in vtisov iz okolja ter jih tudi procesirajo na bolj nadroben in niansiran način. Zato imajo opraviti z zahtevnejšo nalogo kot preostala večina otrok. Visoko občutljivi otroci so nagnjeni k razdraženosti in izčrpanosti – preprosto zato, ker je zaradi značilnosti njihovega živčnega sistema potrebno dosti manj dražljajev, da se počutijo tako. Po drugi strani pa ravno zato živijo bolj barvito življenje kot drugi, saj bi lahko rekli, da čutijo in živijo v več barvnih odtenkih.

Na seminarju bomo podrobneje raziskali, kaj pomeni biti visoko občutljiv. Kdo so visoko občutljivi otroci in kako živeti z njimi? Kako jim pomagati v njihovi preobčutljivosti in kako prepoznati njihovo dragocenost? Ali pa so to morda le preveč razvajeni otroci, ki potrebujejo bolj jasne meje? Kako postaviti mejo, ko veš, da tvegaš otrokov izbruh? Kako zmanjšati in omiliti čustvene izbruhe?

Ne glede na to, ali smo tudi sami visoko občutljivi ali ne, imamo kot starši visoko občutljivega otroka težjo nalogo, pri čemer je še toliko bolj pomembno, da se dobro spoznamo in naučimo dobro poskrbeti tudi za svoje potrebe. Zato bomo nekaj pozornosti namenili tudi raziskovanju naših vzorcev, ki nas in posledično naše otroke lahko ovirajo, da bi na določenih področjih (hitreje) napredovali.

Več informacij in prijave.


ŽIVETI S SVOJO OBČUTLJIVOSTJO – zaprta skupina za visoko občutljive starše (6 srečanj)
začetek 12. november 2018 od 19.00 do 21.00

Biti starš je ena najzahtevnejših nalog v življenju, za visoko občutljive starše pa prinaša še dodatne izzive, posebej, če imamo tudi visoko občutljivega otroka. Visoko občutljivi ljudje smo pogosto zelo dobri starši zaradi naše velike sposobnosti empatije, intuicije in podpore otrokom, vendar pa se moramo nujno naučiti dobro poskrbeti zase, sicer zna biti starševstvo za nas veliko breme, ki lahko hitro vodi v izgorelost.

Visoka občutljivost se pogosto zdi kot nekakšno prekletstvo ali vsaj nezaželena lastnost v današnjem svetu, ki ni naklonjen nekaterim lastnostim visoko občutljivih ljudi, a v resnici je lahko tudi velik dar, če jo sprejmemo in se naučimo živeti z njo. Pri tem moramo najti drugačne načine in poti za spopadanje z življenjskimi izzivi od tistih, ki jih uporablja večina ljudi okoli nas. Ko enkrat razumemo svojo visoko občutljivost, pa tudi veliko lažje razumemo svojega visoko občutljivega otroka ter mu pomagamo, tudi s svojim zgledom.

Namen skupine je spoznati svojo občutljivost in jo sprejeti, spoznati svoje potrebe in izzive ter najti lasten način, kako čimbolj uravnoteženo živeti z njo.

Preko različnih vaj, kratkih meditacij, osebne refleksije in izmenjave izkušenj z ostalimi udeleženci bomo pogledali naslednje teme z vidika visoke občutljivosti:

– skrb zase,
– delo, poklicanost,
– starševstvo,
– telo in zdravje,
– odnosi, partnerstvo,
– dragocenosti visoke občutljivosti. 

Termini srečanj: 12. 11., 26. 11., 10. 12., 7. 1., 21. 1. in 4. 2. (vse ponedeljki); od 19h do 21h

Več informacij in prijave.